اگر کمی با دنیای وب آشنایی داشته باشید، حتما نام سئو را شنیدهاید. اما واقعا سئو چیست و چه اهمیتی برای برای کسب و کارها دارد؟
تصور کنید که اینترنت یک کتابخانه بزرگ است و هر روز میلیونها کتاب به آن اضافه میشود. حالا کسی که دنبال یک کتاب خاص، یا کتابهایی با یک موضوع خاص میگردد، چطور باید آن را در بین این همه کتاب پیدا کند؟ دستهبندی و سازماندهی کتابها همان سئو است که به ما کمک میکند تا سریعتر به نتایج مدنظر خود برسیم.
سئو چیست؟
سئو(SEO)، مخفف عبارت Search Engine Optimization (بهینهسازی موتورهای جستجو) است. به طور کلی هدف سئو کمک به افزایش ترافیک وبسایت از طریق موتورهای جستجو و به روش ارگانیک میباشد.
برای اینکه بهتر متوجه این مسئله شوید، فرض کنید عبارت”مدیریت فضای مجازی در تبریز” را در گوگل جستجو کردهاید. لیستی از صفحات از طرف گوگل برای شما نشان داده میشوند. گوگل با استفاده از الگوریتمهای خود مطالب وبسایتها را بررسی میکند و آنها را بر اساس ارزش و اعتبارشان برای کاربران لیست میکند.
این یعنی، صفحهای که در ابتدای لیست قرار میگیرد، به نظر گوگل برای کاربر مفید بوده است و هر چه پایینتر میرویم از اهمیت آن کاهش مییابد.
هدف اصلی سئو چیست؟
هدف اصلی موتورهای جستجو، رسیدن هر چه سریعتر کاربر به پاسخ سوالات خود است و طبیعتا هر سایتی بتواند مخاطب را بهتر به جواب برساند، رتبه بهتری از آن موتور جستجو خواهد گرفت.
میتوان گفت موتورهای جستجو خود را مسئول پاسخگویی به مشکلات کاربران میدانند و در تلاش هستند تا بتوانند فرآیند سئو را هر چه بیشتر شبیه به رفتار کاربران در مواجهه با پاسخ سوالات و مشکلات خود کنند.
فرآیند سئو چگونه است؟
موتورهای جستجو رباتهای خزندهای دارند که دائما در حال چرخیدن در صفحات وبسایتها هستند و محتوای موجود در صفحات(متنها، تصاویر، ویدئوها، فایلهای PDF و …) را بررسی کرده و بر اساس عبارات کلیدی دسته بندی میکنند. این فرآیند به “خزیدن و ایندکس کردن(crawling and indexing)” معروف است.
در مرحله بعدی، نوبت به “رتبه بندی” این صفحات در نتایج جستجو میرسد که موتورهای جستجو، همین محتواهای ایندکس شده را با استفاده از الگوریتمها و معیارهای خود، از نظر ارزش محتوایی، زیبایی بصری، خوانایی و … بررسی و رتبهبندی میکنند.
تفاوت نتایج ارگانیک با نتایج پولی
تمامی این فرآیند سئو که به آن اشاره کردیم، مربوط به نتایج ارگانیک است. البته گاهی صفحاتی در اول لیست قرار میگیرند که کنار آنها عبارت“sponsored” را مشاهده میکنیم. این جزو تبلیغات کلیکی گوگل است و سئو ارگانیک محسوب نمیشود.
در واقع در این روش، شما با پرداخت هزینهای میتوانید رتبه خود را بالاتر ببرید. اما آیا این به این معنی است که موتورهای جستجو این کار را بدون ایندکس کردن و یا بررسی محتوای شما انجام میدهند؟ قطعا خیر. درست است که تبلیغات پولی منبع درآمد خوبی برای موتورهای جستجو هستند، اما اگر آن را بدون بررسی ارزش محتوا انجام دهند، با نارضایتی کاربران مواجه میشوند.
در روش تبلیغات پولی، صفحات شما ایندکس شده و محتوای آنها ارزشگذاری میشوند. تفاوت نتایج ارگانیک با نتایج پولی در نحوه رتبهبندی صفحات وبسایتهاست. برای مثال صفحهای که بر اساس نتایج ارگانیک رتبه 20 از گوگل را کسب خواهد کرد، موقتا در رتبههای اولیه قرار میگیرد.
در واقع، تمرکز سئو فقط روی نتایج ارگانیک است و نتایج غیر ارگانیک حاصل تبلیغات پولی.
دلیل اهمیت سئو چیست؟
چندین روش مثل شبکههای اجتماعی، تبلیغات پولی و … برای افزایش ترافیک وبسایت و جذب مخاطبان وجود دارند، اما سئو مهمترین آنهاست. زیرا اولین جایی که کاربران برای سوالات خود به آن مراجعه میکنند، موتورهای جستجو است و اکثر ترافیک وبسایتها از طریق آنها جذب میشود.
زیرا نتایج جستجوی ارگانیک، برای کاربران معتبرتر به نظر میرسند.
فرض کنید عبارتی را در گوگل جستجو کردهاید. پس از نمایش نتایج مربوط به عبارت کلیدی شما، اولین لینکی که روی آن کلیک میکنید کدام است؟ آیا لینکهای رتبههای پایین صفحه نتایج جستجو را برای خواندن انتخاب خواهید کرد؟
این همان اهمیتی است که سئو دارد:”رتبه بندی موتورهای جستجو و تاثیر مستقیم در افزایش ترافیک وبسایت“
سئو نه تنها یکی از مهمترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ برای افزایش ترافیک وبسایت است، بلکه به طور چشمگیری به بهبود اعتبار و برندینگ کسبوکار شما کمک میکند و نتایج پایدارتری را در طولانیمدت به همراه دارد.
برای مثال شما چندین بار برای مشکلات خود سراغ گوگل میروید و آن را جستجو میکنید. بعد از چند بار جستجو وبسایتی را مشاهده میکنید که در اول نتایج جستجو قرار گرفته است. در این حالت، این برند در ناخودآگاه ذهن شما به عنوان یک منبع معتبر تبدیل میشود و ممکن است دفعات بعدی، قبل از جستجوی چیزی در موتور جستجو سراغ این وبسایت بروید.
انواع روشهای سئو
کارشناسان سئو، برای ارتقای رتبه وبسایتها در نتایج جستجو از روشهای مختلفی استفاده میکنند که هر کدام از آنها دارای تکنیکهای مختص به خود است. این روشها را میتوان به 4 نوع تقسیم کرد که عبارتند از:
- سئو کلاه سیاه
- سئو کلاه خاکستری
- سئو کلاه سفید
- سئو منفی
در این مقاله، با مقایسه مزایا و معایب هر روش، به بررسی دقیق نقاط قوت و ضعف آنها پرداختهایم.
نگاهی به تاریخچه موتورهای جستجو
با پیشرفت روزافزون اینترنت و افزایش تعداد وبسایتها، هر لحظه نیاز کاربران به یک موتورهای جستجو احساس میشد. در سال 1990 بود که دانشجویی به نام آلن امتیج، اولین موتور جستجوی جهان را ایجاد کرد.
بعد از آن موتورهای جستجوی دیگری مثل WebCrawler، یاهو، گوگل، بینگ، یاندکس و … ایجاد شدند که البته میتوان گفت پس از به وجود آمدن گوگل، موتورهای جستجوی دیگر شروع به ورشکستگی کردند.
امروزه موتورهای جستجوی مختلفی وجود دارند اما گوگل به عنوان محبوبترین و بزرگترین موتور جستجوی دنیا شناخته میشود. بر اساس آمار اعلام شده تا به این لحظه، 91 درصد کاربران دنیای وب از موتور جستجوی گوگل استفاده میکنند.
موتورهای جستجوی بینگ و یاندکس نیز به ترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
قواعد و دستورالعملهای موتور جستجوی گوگل
با توجه به محبوبیت بیشتر گوگل نسبت به سایر موتورهای جستجو و قدرت بالای آن، میتوان گفت بیشتر قوانین و دستورالعملهای سئو را گوگل تعیین میکند. البته موتورهای جستجوی دیگر نیز قواعد و اصولی را برای صاحبان وبسایتها وضع کردهاند.
به همین خاطر، میخواهیم کمی با اصول و قوانین گوگل آشنا شویم:
مواردی باید رعایت کنید
- در طراحی صفحات وبسایتها به سلیقه کاربران توجه کنید نه موتورهای جستجو
- با کاربران خود صادق باشید و آنها را فریب ندهید
- سعی کنید محتوایی را که در اختیار کاربران قرار میدهید، برای آنها مفید باشد و جواب سوالات کاربران را به خوبی بدهد.
- از ترفندهای عجیب و غریب برای فریب موتورهای جستجو استفاده نکنید
- سعی کنید ارزشها و ویژگیهای منحصر به فردی را برای برند خود ایجاد کنید
مواردی که باید از آن اجتناب کنید
- محتواهای تولیدشده با هوش مصنوعی
- استفاده از لینکهای ضعیف یا لینکدهی بیش از حد(اسپم)
- استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی و لینکها و مخفی کردن آن برای فریب خزندههای گوگل
تحقق هدف کاربر
هدف کلی موتورهای جستجو رساندن کاربران به مقاصد مد نظر خود از عبارات جستجو شده است و این وظیفه متخصصین سئو است که صفحات وبسایت را طوری برای موتورهای جستجو بهینه کنند تا کاربر در سریعترین زمان به مقاصد خود دست یابد.
مهمترین مقاصد کاربران موتورهای جستجو عبارتند از:
- اطلاعاتی: جستجوی کاربران برای به دست آوردن اطلاعات. برای مثال: “بهترین عطرهای مردانه”
- ناوبری: جستجوی کاربران برای پیدا کردن وبسایت یک برند خاص. برای مثال:”دیجی کالا”
- خرید: جستجوی کاربران برای خرید کالا یا سفارش خدمات خاص. برای مثال:”خرید گوشی سامسونگ A73″
مثلا وقتی کاربری عبارت”خرید گوشی A73″ را در گوگل جستجو میکند و قصد خرید آن را دارد، باید به صفحه آن محصول هدایت شود، اما وقتی عبارت “گوشی A73”” را جستجو میکند، یعنی میخواهد اطلاعاتی را درباره آن کسب کند، پس به صفحه معرفی و مشخصات گوشی A73 هدایت میشود.
ارائه محتوای باکیفیت و مرتبط با قصد کاربران و رساندن کاربران به مقصد خود میتواند رتبه شما را در نتایج جستجو بالا برده و اعتماد کاربران به کسب و کار شما را بیشتر کند.
تاثیر متخصص سئو روی وبسایت
صاحبان کسب و کارهای اینترنتی میتوانند بسته به شرایط و دانشی که دارند، برخی از مسائل پایه سئو خود را انجام دهند. اما وقتی یک وبسایت نیازمند توسعه بیشتر و سئو با کیفیتتر است باید حتما سراغ یک متصص وبسایت برود. زیرا تخصص کم در این حوزه و استفاده از تکنیکهای سئو اشتباه میتواندحتی باعث آسیبهایی مانند پنالتی شدن سایت شود.
از این رو، متخصصان و آژانسهای دیجیتال مارکتینگ بسیاری وجود دارند که تا این خدمات را به وبسایتها ارائه دهند.
ما در آژانس دیجیتال متارکتینگ داده رایا، خوشحالیم که توانستهایم با تکیه بر تیم توانای خود در حوزه دیجیتال مارکتینگ و سئو، رضایت مشتریان عزیزمان را جلب کنیم. همچنین اگر شما نیز قصد ایجاد کسب و کار اینترنتی خود و یا توسعه آن را دارید، میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید.
اگر قصد دارید برای شروع کسب و کارتان وب سایت داشته باشید یا به دنبال توسعه کسب و کار اینترنتی خود هستید، می توانید با مراجعه به صفحه تعرفه ها درخواست خود را ثبت کنید و یا از طریق شماره تماس زیر از طریق واتساپ با ما، در ارتباط باشید.
شماره تماس : ۸۴ ۳۴ ۶۴۸ ۰۹۱۴