- الگوریتم پاندا چیست؟
- چرا گوگل، الگوریتم پاندا را ایجاد کرد؟
- چه سایتهایی بیشتر تحت تاثیر پاندا قرار گرفتند؟
- دلیل اهمیت الگوریتم پاندا
- نحوه ارزیابی محتوا توسط الگوریتم پاندا
- عوامل موثر در جریمه گوگل پاندا(Google Panda Pentalty)
- چطور متوجه این شویم که توسط الگوریتم پاندا جریمه شدهایم؟
- چطور از جریمه پاندای گوگل خارج شویم؟
- جریمه پاندا چقدر طول میکشد؟
- نتیجه گیری
گوگل همواره به دنبال رضایت کاربران از طریق نشان دادن محتوای باکیفیت و مفید به آنها بوده است. از این رو همواره در حال معرفی و بروزرسانی الگوریتمهای مختلف میباشد. در این مقاله با یکی از الگوریتمهای مهم گوگل به نام الگوریتم پاندا آشنا خواهیم شد.
الگوریتم پاندا چیست؟
الگوریتم پاندا، یکی از اولین الگوریتمهای معرفی شده از طرف گوگل برای کنترل کیفیت محتوا بود که در فوریه سال 2011، معرفی شد. هدف این الگوریتم کاهش تعداد وبسایتهای کمکیفیت در صفحات نتایج جستجو(SERP) معرفی شد.
این الگوریتم با فیلتر کردن صفحات و محتواهای نامربوط، به کاربران کمک کرد تا محتواهای مفیدتری را در گوگل پیدا کنند. البته امروزه گوگل پاندا، به عنوان یک الگوریتم مستقل وجود ندارد، اما همچنان بخشی از الگوریتم اصلی گوگل است.
چرا گوگل، الگوریتم پاندا را ایجاد کرد؟
قبل از معرفی الگوریتم پاندا توسط گوگل، برخی از سایتها میتوانستند با تولید محتواهای تکراری، غیر مفید و بی ارزش رتبه بالایی در نتایج جستجوی گوگل به دست بیاورند. این کار باعث میشد تا کاربران با به نتیجه نرسیدن از جستجوی خود از گوگل ناامید شده و کم کم از این موتور جستجو دور شوند.
برخی از روشهای تولید محتوای بیارزش عبارتند از:
مزارع محتوا: تعدادی از سایتها، برای گرفتن نتایج بالاتر در گوگل و کسب درآمد از تبلیغات، با استخدام تعداد زیادی نویسنده، انبوهی از محتواها را تولید میکردند که اطلاعات مفیدی برای کاربران نداشتند.
محتوای تکراری: برخی از سایتها، محتواهای سایتهای دیگر را کپی کرده و با کمی تغییر، دوباره استفاده میکردند.
محتوای بیارزش: این نوع محتواها هیچ اطلاعات مفیدی را به کاربران ارائه نمیدادند و استراتژی آنها استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی برای بالا بردن تعداد کلمات کلیدی بود.
گوگل، با معرفی الگوریتم پاندا توانست این محتواها را شناسایی کرده و از نتایج جستجو حذف کند. این کار باعث شد، فقط محتواهای با ارزش و مفید برای کاربران نشان داده شوند.
چه سایتهایی بیشتر تحت تاثیر پاندا قرار گرفتند؟
الگوریتم پاندای گوگل ضربه سختی را به مزارع محتوا وارد کرد. این سایتها که عمدتا از هزاران محتوای بیارزش تشکیل میشدند، وقتی نتوانستند نمره قابل قبولی را از گوگل بگیرند، رتبه آنها در نتایج جستجو به شدت کاهش یافت. یکی از این مزارع محتوا، سایت Deman Media بود که ارزش آن در ژانویه 2011، یک میلیارد دلار تخمین زده شده بود، اما یکسال بعد از معرفی الگوریتم پاندا، این شرکت خسارت 6.4 میلیون دلاری دید.
دلیل اهمیت الگوریتم پاندا
قبل از به روزرسانی پاندا، وبسایتها کیفیت محتوا را فدای کمیت آن میکردند. این در حالیست که پس از معرفی الگوریتم پاندا، وبسایتها مجبور شدند روی کیفیت محتوا تمرکز کرده و محتوای مفیدتری را به کاربران ارائه دهند. گوگل همچنین در طول زمان، از الگوریتمهای متعددی مانند پنگوئن، دزد دریایی، هامینگبرد و … رونمایی کرده است.
نحوه ارزیابی محتوا توسط الگوریتم پاندا
پاندا از زمان راه اندازی چندین بار بهروزرسانی شده است. این بروزرسانیها باعث بهبود یافتن این الگوریتم و نحوه ارزش گذاری و جریمه وبسایتها توسط این الگوریتم میشود.
الگویتم پاندا برای ارزیابی کیفیت یک وبسایت موارد زیر را بررسی میکند:
- مفید بودن و منحصر بودن محتوا: آیا کاربر با مطالعه وبسایت به آن چه دنبالش است میرسد؟ این مطالب اصل و منحصر این سایت هستند؟ یا از وبسایت دیگری سرقت شده اند؟
- کیفیت کلی تجربه کاربری: آیا مطالب وبسایت خوانا هستند؟
- اعتبار و اعتماد پذیری وبسایت: آیا منبع اطلاعات دقیق و قابل اعتماد است؟ آیا نویسنده تجربه مافی در این زمینه را دارد؟
گوگل با توجه به قوانین و دستورالعملها، محتوای وبسایتها را بررسی کرده و امتیازاتی را برای هر سایت در نظر میگیرد. این امتیازات در رتبهبندی موتورهای جستجو تاثیر مستقیمی دارند.
گوگل به صورت مستقیم سیگنالهای رتبه بندی وسایتها را اعلام نکرده است تا وبسایتها نتوانند این سیگنالها را دور بزنند. اما میتوان گفت این دستورالعملهای ارزیابی گوگل در 4 مورد خلاصه شدهاند. تجربه(Experience)، تخصص(Expertise)، اعتبار(Authoritativeness) و اعتماد(Trustworthiness) موارد اصلی ارزیابی محتوا توسط گوگل هستند که در مجموع قانون(E-E-A-T) را تشکیل میدهند.
به طور خلاصه میتوان گفت که صرف نظر از الگوریتمهای گوگل، شما باید تمرکز خود را روی تولید
محتوای باکیفیت بگذارید.
عوامل موثر در جریمه گوگل پاندا(Google Panda Pentalty)
(بعدا این قسمت به روزرسانی شود)
الگوریتم پاندا علاوه بر امتیازی که به سایتهای با محتوای باکیفیت میدهد، سایتهای دارای محتوای بیکیفیت را جریمه میکند.
این الگوریتم با توجه به سیگنالهای E-E-A-T و عواملی مانند کیفیت محتوای وبسایت، نسبت تبلیغات به محتوا و … وبسایتها را بررسی میکند و رتبه سایتهایی را که نمره قبولی از طرف گوگل دریافت نمیکنند، کاهش میدهد.
در ادامه بیشتر با این عوامل آشنا خواهیم شد:
محتوای تکراری(Duplicate Content)
محتوای تکراری از نظر گوگل محتوایی است که در چندین صفحه از یک وبسایت و یا چندین وبسایت با دامنههای مختلف تکرار میشود. اگر میزان تکرار این نوع محتواها از نظر گوگل کم و ناخواسته باشد، احتمال جریمه شدن سایت کم است اما اگر گوگل متوجه تکراری بودن این محتواها شود، جریمههایی را برای آن وبسایت در نظر خواهد گرفت.
برای تشخیص محتوای کپی در وبسایت میتوان از چند روش استفاده کرد:
سادهترین روش این است که یک قسمت از محتوا را کپی کرده و در گوگل جستجو میکنیم. اگر این بخش از محتوا، منحصر به صفحهای از وبسایت ما باشد، آن صفحه در رتبه اول نتایج جستجو خواهد بود. اما این روش ایراداتی هم دارد. مثلا در این روش نمیتوان کل محتوا را یکجا بررسی کرد.
از این رو میتوان از ابزاهای زیر، اصالت یک محتوا را بررسی کرد:
- Duplichecker
- Siteliner
- PlagSpotter
- Copyscape
- Smallseotools
محتوای بیکیفیت(Low-Quality Content)
اساس به وجود آمدن پاندا، نظارت بر محتواهایی بود که از نظر کاربران بیکیفیت بودند. گوگل معتقد بود که محتوای بیکیفیت نباید رتبهای در نتایج جستجو داشته باشد. اما چه محتوایی از نظر الگوریتم پاندا ارزش کافی را ندارد؟
این مثال را در نظر بگیرید:
“اگر به دنبال بهترین کفش پیادهروی هستید، فروشگاه کفش ما بهترین کفش را برای شما پیشنهاد میکند. ما بهترین کفش را برای شما داریم. همین امروز به فروشگاه ما سر بزنید تا بهترین کفش را برای خود انتخاب کنید.”
آیا متن بالا برای شما جذابیت دارد؟ به نظر شما این متن خسته کننده نیست؟
در این پارگراف سعی شده تا با استفاده بیش از حد کلمه کلیدی(بهترین کفش) رتبه بالایی را در این کلمه از گوگل بگیرد. اما نتیجه این کار کاملا برعکس خواسته نویسنده آن است. استفاده بیش از حد کلمات کلیدی باعث شده این متن خوانایی لازم را نداشته و در نتیجه برای کاربران خسته کننده باشد.
الگوریتم پاندا، کاملا بر اساس رفتار کاربران عمل میکند و برای محتوایی مانند متن بالا که خوانایی کمتری داشته و ارزش چندانی ندارد، رتبه بالایی در نتایج جستجو در نظر نمیگیرد.
ممکن است این مثال اغراق شده به نظر برسد اما قبل از معرفی الگوریتم پاندا، این نوع محتواها رتبههای بالایی در نتایج گوگل میگرفتند.
محتوای ضعیف(Thin Content)
به لطف الگوریتم پاندا، صفحاتی که حاوی محتوای ضعیف هستند یا ارتباط کمتری با عبارات کلیدی دارند از طرف گوگل، ایندکس(index) نمیشوند و در نتیجه رتبهای به آنها اختصاص داده نمیشود. محتواهای تولیدشده توسط هوش مصنوعی، برخی صفحات نقد و بررسی سایتها که وابسته به صفحات دیگر هستند و همچنین محتواهای کپی ویرایش شده از جمله محتواهای ضعیف محسوب میشوند.
عدم تطابق با اصول E-E-A-T
الگوریتم پاندا، در ابتدا 3 اصل تخصص(Expertise)، اعتبار(Authoritativeness) و اعتماد(Trustworthiness) را در یک محتوا مورد بررسی قرار میداد و برای سایتهایی که این اصل را رعایت میکردند، رتبههای بالاتری در نتایج جستجوی خود در نظر میگرفت. در دسامبر 2022، اصل دیگری مبنی بر تجربه(Experience) به اصول قبلی اضافه شد.
تبلیغات بیش از حد
فرض کنید وارد یک صفحه وب شدهاید و این صفحه پر از تبلیغات است. آیا این برایتان خسته کننده نیست؟
گوگل نیز این موضوع را به خوبی متوجه شده است و با صفحاتی که دارای تبلیغات بیش از حد هستند و کاربران را خسته میکنند، برخورد میکند.
لینکدهی بیش از حد یا استفاده از لینکهای ضعیف
استفاده بیش از حد از لینکها کاربران را خسته میکند و همچنین لینکهای ضعیف ارزش محتوای شما را کاهش میدهد. الگوریتم پاندا با لینکدهی مشکلی ندارد، اما لینکدهی بیش از حد و استفاده از لینکهای ضعیف از نظر آن، اشتباه است و باعث افت رتبه شما در نتایج جستجو میشود.
چطور متوجه این شویم که توسط الگوریتم پاندا جریمه شدهایم؟
جریمه الگوریتم پاندا کاهش ترافیک سایت و افت رتبه سایت در نتایج جستجو است و حتی ممکن است این جریمه باعث شود صفحات وبسایت جریمه شده دیگر توسط رباتهای گوگل، ایندکس نشوند.
(بعدا این قسمت به روزرسانی شود)
چطور از جریمه پاندای گوگل خارج شویم؟
جریمه پاندای گوگل(Google Panda Penalty)، باعث افت یک وبسایت میشود و حتی اگر به مدت طولانی بماند، باعث از بین رفتن آن خواهد شد. اما اینطور نیست که این تنبیه در نظر گرفته از طرف گوگل، دائمی باشد. در ادامه با راههایی آشنا خواهیم شد که به ما کمک میکنند تا از جریمه پاندا خارج شویم.
قدم اول: دلیل جریمه را بشناسید
ابتدا باید بدانید کدام مشکل برای سایت شما رخ داده است. ترافیک سایت شما کاهش یافته؟ رتبه شما در نتایج افت کرده؟ یا اصلا محتواهای شما توسط گوگل ایندکس نمیشوند؟
بعد از فهمیدن مشکل، علت این مشکل را پیدا کنید. شما میتوانید برای این کار از ابزارهایی مانند سایت MOZ استفاده کنید. البته ممکن است فقط یک دلیل خاص باعث پنالتی پاندا نشده باشد. اما باید تمامی موارد را بررسی کرده و دقت داشته باشید که باید این کار را از اصلیترین مشکلها شروع کنید.
قدم دوم: بازبینی و ویرایش محتوا
پس از بررسی مشکلات، شروع به بازنویسی محتواهای خود بر اساس استانداردهای گوگل بکنید. این کار شاید کمی زمانبر باشد، اما پس از ویرایش و به روزرسانی محتوای وبسایت خود متوجه کارآمد بودن آن خواهید شد.
جریمه پاندا چقدر طول میکشد؟
برای رهایی از جریمه پاندا، زمان دقیقی وجود ندارد. اما این زمان کاملا بستگی به خود شما دارد. این یعنی هر وقت گوگل متوجه شود که شما در حال بازنویسی محتواهای بی ارزش و اضافه کردن محتوای باکیفیت به وبسایت خود هستید، این جریمه را از سایت شما برمیدارد.
البته اگر شما اقداماتی را برای رفع این مشکل انجام دادید و باز هم این مشکل درست نشد، میتوانید از مشاوران ما در تیم داده رایا کمک بگیرید.
نتیجه گیری
الگوریتم پاندا، کاملا مشابه رفتار کاربران در رابطه با محتوای وبسایت عمل میکند. اگر محتوای وبسایت آموزنده، مفید و کامل باشد، مخاطب آن را تا انتها دنبال کرده و به جواب خود میرسد. اما اگر محتوایی غیرمفید را به کاربران ارائه کنیم، مخاطب میرود و دیگر هم به سایت شما سر نمیزند.
پس اگر میخواهید در دنیای دیجیتال امروز بدرخشید و از رقبای خود پیشی بگیرید، محتوای باکیفیت کلید موفقیت شماست.
آژانس دیجیتال مارکتینگ داده رایا، با تکیه بر تیم متخصص خود، توانسته رضایت مشتریان خود را در زمینه طراحی و سئو وبسایت جلب کرده و با تولید محتوای باکیفیت و مفید، به توسعه کسب و کار اینترنتی آنها کمک کند.
اگر قصد دارید برای شروع کسب و کارتان وب سایت داشته باشید یا به دنبال توسعه کسب و کار اینترنتی خود هستید، می توانید با مراجعه به صفحه تعرفه ها درخواست خود را ثبت کنید و یا از طریق شماره تماس زیر از طریق واتساپ با ما، در ارتباط باشید.
شماره تماس : ۸۴ ۳۴ ۶۴۸ ۰۹۱۴